top of page

Fii propriul tau client!

Mircea este incantat de noua afacere pe care o pune pe picioare impreuna cu doi prieteni. Andrei are posibilitatea de a achizitiona marfuri cu plata dupa vanzare. E o favoare si o facilitate pe care i-o face unchiul sau preferat, care are un business in domeniul produselor naturiste.

Schema este perfecta: vor face un magazin on line, la asta se pricepe Mihai, iar Mircea se va ocupa de continutul site-ului. Andrei se va ocupa de detaliile legate de livrari, de partea financiara si contabilitate.

Totul este minunat, au vanzari, au tot sprijinul din partea unchiului, supravietuiesc de la o luna la alta si spera sa fie mai bine in fiecare luna...

Acum, dupa aproape un an, entuziasmul de la inceput se cam pierde, caci e multa munca si banii nu sunt indestulatori, trebuie sa isi pastreze vechile locuri de munca si nu prea inteleg, niciunul dintre ei, de ce nu merge mai bine. Produsele sunt de actualitate, sunt de calitate, au site-ul in prima pagina, arata chiar bine...dar de ce nu merge mai bine?

Care este solutia?

I-am intalnit pe toti trei intr-o zi...Erau amarati, isi reprosau diverse, incercand sa dea vina pe altii, pe criza, pe clienti, pe ei insisi...Oricine ar fi fost de blamat, situatia trebuia rezolvata cumva. Inainte sau inapoi? Inchidem sau cum facem sa reusim? Trebuie sa investim mai mult sa gasim mai multi clienti?

I-am intrebat cate produse din cele pe care le vand le consuma in mod uzual.

"Noi? M-au privit cu surprindere...Nu prea...ceaiuri, astea, nu ...mama ia tot felul de vitamine si citeste despre ele, dar noi tinerii, nu prea avem nevoie...poate mai tarziu''...

Cum sa vinzi ceva despre care nu stii si nici nu te intereseaza? Cum sa convingi pe cineva ca este un lucru sau serviciu pe care ar trebui sa iti ofere resursele lor (banii), daca tu nu ii percepi utilitatea sau minimizezi efectele?

Un business inseamna sa vinzi de fapt convingerea ta, sa transmiti increderea ta in ceea ce oferi. Nu ai incredere in produs, nici altii nu vor avea incredere sa preia acel obiect sau serviciu, orice ar fi el.

Daca ai doar increderea ca va fi un business care sa mearga, nu e suficient. Oamenii nu cumpara increderea ta ca vei face o afacere, ci produsul in care ai investit increderea ta. E ca si cum ai ambala "ceva" si ai vrea sa convingi pe cineva sa cumpere. Daca te bazezi doar pe puterea ta de convingere sau pe ideea ca au nevoie oricum, nu e suficient, caci sunt atatia altii care mai ofera acelasi produs.

Convingerea ta ca este un produs bun conteaza si nu o poti face daca tu nu consumi sau nu ai alege propriul tau produs. Altfel nici nu ai cum sa intelegi produsul si cumparatorul lui si ii vei vorbi pe o limba straina.

Il vei agasa cu promotii sau cu reduceri sau cu clisee publicitare si nu vei intelege nevoia, dorintele, asteptarile clientului.

Alege doar produse sau servicii pe care le folosesti si tu...si pe care le-ai testat si te-ai convins ca sunt bune pentru tine si le poti recomanda mai departe.

Fiecare noua gama de mobila pe care am introdus-o am testat-o intai pe mine. Sa inteleg de ce trebuie ca montatorul sa aiba aspirator de praf in trusa de scule sau cum se strica peretii daca nu avem grija la montaj, sau cum sa nu dam gauri in pereti cand doarme copilul...asa cladesti o clientela. Un brand. Fiind primul tau client.

Au gasit solutia, evident, dupa ce au inteles ca problema nu e in afara lor.

Mai multe, la Succes Training

Mechanic
Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page