top of page

Primul pas...

De unde pornesti o afacere? Care e primul pas? Pentru a avea o afacere sau o activitate de succes, stim ca trebuie sa avem in vedere o multitudine de factori: piata, brand, resurse, nevoile clientilor, …Dar unde intra aici nevoile, visele, pasiunile noastre, ce vrem de la viata? Ce e important?

‘’As vrea sa incep o afacere, caut finantare. Vreau sa fac o spalatorie de masini. De fapt sper sa devina un lant, sa fiu sincer.’’

Claudiu isi pregateste cu grija cuvintele, il simt mandru, plin de incredere ca va primi vesti bune sau sfaturi.

‘’Caut un investitor, sau as lua un credit…am facut toate calculele, nu e nimeni care sa faca asta in zona, e nevoie pe piata, am gasit si un spatiu.’’

Suntem la o masa, gazda e prietenul meu, cu o experienta de peste 25 de ani in multinationale, crescut si antrenat in toate strategiile, de la agent de vanzari la presedinte al companiei. In jurul mesei, un psiholog, un marketing manager, un artist, un director de imagine, o proaspata intreprinzatoare.

Astept raspunsul lui, ca sa nu ma reped cu teoriile mele.

‘’Dar tie ce iti place sa faci?‘’

Raman perplexa…cum adica?

Ma asteptam sa inceapa sa il intrebe despre piata, despre venituri, despre capacitate, despre consumul de apa, despre autorizatii, despre cheltuieli.

Orice numai nu asta. Ceva, un aspect ce poate sa fie calculat, evaluat, trecut in excel, adunat, inmultit, scazut.

Daca profitul da cu plus, merita, daca da cu minus, nu merita.

Asta era ce ma asteptam, si stiam ca are toata bunavointa de a ajuta, nu era doar o stratagema de a se retrage. Stiu ca nu e doar un raspuns de politete.

Claudiu se uita, putin debusolat, poate nu a inteles bine, poate e o schimbare de subiect, abila.

‘’Ce te pasioneaza, ce te tine in priza tot timul, zi si noapte, daca e cazul?’’

‘’A…cataratul, doar stii!’’

Sunt colegi de catarat, realizez acum. Prietenul meu are pasiunea escaladei de cativa ani, cu care a balansat stressul de la birou, facand sa-i revina sclipirea in privire si un tonus de invidiat. Spre disperarea amuzata a prietenei mele, sotia lui, care uneori tanjeste dupa nopti romantice la hotel si nu la lumina lunii.

‘’Nu te apuca de nimic ce nu te pasioneaza…orice ai face, oricat de frumos si eficient, fezabil ar parea, nu o sa poti merge departe daca nu te pasioneaza subiectul. Nu are sens sa fii cu gandul la munte si tu sa stai cu picioarele in apa toata ziua…’’

Tu te pricepi la pioleti, la corzi, la pantofi de catarat, cum putini o fac…Poti vorbi ore intregi despre o creasta, simti piatra si vantul, traiesti la cote de adrenalina incredibile si vrei sa imi spui ca o sa stai sa pazesti detergentul? Esti si ghid, de ce nu ai face din asta un business?

Zambesc larg, caci inseamna ca lumea intr-adevar se schimba! Ma uit la prietenul meu, savurez momentul meu de glorie…este ceea ce predic si eu, doar ca nu ma asteptam sa il aud pe el spunand asta! Sa-l ascult, deci...

‘’Succesul se cladeste, ca si cum ai urca o creasta. Nu stii ce te asteapta, nu stii cum va fi vremea, nu stii care va fi traseul. Stii ca ai un partener, pe care te poti baza si el la fel, stii ca ai coarda si pioletii.

Bati un piolet si cuceresti urmatorii centimetrii. Nu cuceresti un munte, ci centrimetru cu centimetru, pana ajungi pe creasta. Pasiunea ta e ca pioletii. Fara ei, nu ajungi nicaieri.

O afacere se cladeste pe ceva ce te intereseaza, pe ceva ce te tine treaz, ce ai face si daca nu ai avea nici un castig, chiar. In orice afacere, vin si momente de cumpana, vin si momente in care e dificil, in care pare ca nu exista solutii, iti va veni sa abandonezi, iar fara pasiune e greu sa le depasesti, abandonezi.

Nimeni nu intelege de ce te-ai urca pe o creasta sa iti risti viata. Dar pasionatii stiu.

Ce treaba ai tu cu spalatul masinilor, te poti inchipui facand asta 10 ani de acum inainte? Vinde, utilizeaza, daruieste pasiunea ta si celorlalti, cladeste pe ea. E seva care va alimenta afacerea.’’

‘’Dar nu poti face bani din pasiune. Asta e nerealist’’ spune cineva. Cataratorii sunt pasionati, nu cheltuiesc sume mari, e o piata mica la noi.’’

‘’Dar daca nu faci ce iti place, mai devreme sau mai tarziu, ajungi la mine, intrebandu-te unde e cheful tau de viata si de ce te simti pierdut. Pasiunea, indiferent de obiectul ei, te tine fericit si implinit, indiferent ce judeca ceilalti, din punctul lor de vedere’’ spune psihologul.

‘’Eu m-am decis sa fac ce imi place, spune fiica-mea, aflata la inceput de drum. Imi place sa calatoresc si sa fac yoga.’’ Toata lumea zambeste: cui nu-i place sa calatoreasca?

Explica, lasandu-ne fara replica…

‘’Multi imi spun sa muncesc un an ca sa strang bani sa calatoresc o luna. Eu prefer sa calatoresc un an si in acelasi timp sa si castig. O sa predau yoga in diferite resorturi din lume, asa voi reusi si sa castig bani si sa fac exact ceea ce imi place.’’

Sunt incantata, evident; incerc doar sa nu ma gandesc la momentul cand va pleca.

Prietena mea artista nici nu poate intelege cum traiesc oamenii fara sa se conecteze la acel flux de bucurie si energie care este numit inspiratie. ‘’Toata lumea are acces la el, nu doar artistii, toate ideile bune se nasc asa, nu doar operele de arta. Cand esti pasionat de ceva, esti si foarte inspirat, e aceeasi stare.’’

Nu pot sa nu ma intreb ce l-a tinut pe prietenul meu in scaunul de presedinte atatia ani…pasiunea pentru produsele lui? Evident, nu e deloc un gourmand. Atunci?

‘’Pe mine m-a pasionat sa cladesc, sa vad cum ideile mele sunt cele care pot sa aduca locuri de munca, cum aducem calitate, servicii mai bune, cum sa crestem, cum sa fim un reper, cum sa inovam mereu. Asta ma face sa pot lucra in orice domeniu cu aceeasi daruire si implicare, asta e ceea ce ma anima’’ spune prietenul meu, lamurindu-ne intrebarile.

Toata masa este animata si inflacarata…Cu imaginatie, idei noi prind contur...escalada nu mai pare atat de departe de baza unei afaceri profitabile. Lumea e deschisa, nu mai avem granite, avem munti interesanti…Directorul de imagine a facut inconjurul lumii, are repere, stie despre ce vorbeste, avem ce arata.

Zambesc…Se pare ca in curand, in bugetul de venituri si cheltuieli al unei afaceri va trebui sa mai fie introdusa o linie esentiala: Pasiunea. Cu valoarea unu sau zero,se aplica o inmultire.

Daca exista pasiune, afacerea are sanse. Daca nu, este nerealista.

Tu ce pasiuni ai?


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page